Dag van de Mantelzorg in Rhenen valt in de smaak

Rhenen – Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. En ook vaak onzichtbaar. Op de achtergrond zetten ze zich belangeloos in voor hun medemens. Daarom vond zaterdag 9 november in de gemeente Rhenen de Dag van de Mantelzorg plaats. Met een uitgebreide high tea werden mantelzorgers in het zonnetje gezet.

In de gemeente Rhenen zorgt maar liefst een kwart voor korte of lange tijd voor een naaste met een ziekte of een beperking. “Een ongelooflijk aantal”, vindt wethouder Jolanda de Heer die de high tea opende. “Mooi om te zien dat naastenliefde zo’n grote rol in onze gemeente speelt. Hoewel de meeste mantel-zorgers zich goed redden, drukt de zorg soms een zware last op hun schouders.”

Sociaal team en Mantelzorgknooppunt
Het Sociaal Team van de gemeente Rhenen en het Mantelzorgknooppunt kunnen mantel-zorgers op weg helpen bij mogelijkheden voor professionele ondersteuning. Maar ze zijn er ook voor een luisterend oor en een helpende hand. Jolanda de Heer: “Met deze high tea willen we onze waardering voor de mantelzorgers uitspre-ken. Mét een kop thee, heerlijke hapjes en wel-licht een goed gesprek, want het is prettig om je hart te kunnen luchten bij iemand die in een vergelijkbare situatie zit”.

Niet gemakkelijk
De ruim negentig aanwezigen (mantelzorgers en de personen waarvoor ze zorgen) hebben elk hun eigen unieke verhaal. Aan één van de tafels zit Janny met haar partner Gert. Beiden kampen met psychische aandoeningen, waardoor ze elkaars mantelzorger zijn. “We zijn al 44 jaar bij elkaar, maar het was en is niet altijd gemakkelijk”, geeft ze toe. Ze maken er het beste van. Hoewel Janny niet graag het huis verlaat, is het tweetal vandaag toch aanwezig. “Leuk dat zoiets wordt georganiseerd. Ondanks dat ik het span-nend vind, wilde ik het niet missen.”

Bron: gemeentenieuws Rhenen