Hoe is het nu met de reuzenpanda’s?

Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ongeveer een maand geleden was het ‘raak’ tussen reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen. De eerste paring tussen de reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark was een feit. Op zich al heugelijk nieuws aangezien we nu weten dat ze elkaar in ieder geval accepteren als paringspartner. Maar hoe gaat het nu verder en weten we al of Wu Wen drachtig is?

Stukje bij beetje leren we meer over de reuzenpanda’s. Tot medio januari wisten we niet of er een klik zou zijn tussen Wu Wen en Xing Ya. Nu weten we dat dit in ieder geval goed zit. Nu zijn er nog veel onbeantwoorde vragen. Is Xing Ya bijvoorbeeld wel vruchtbaar? En zo ja, is Wu Wen dat ook?

Onzekerheid
Deze vragen blijven voorlopig onbeantwoord. We doen nu wat we kunnen om ons voor te bereiden op de eventuele komst van een jong. Maar feit is dat we ons moeten laten verrassen.

Meten is weten (?)
We gaan door met urine van Wu Wen verzamelen en analyseren. Dracht is mogelijk 2-3 weken voor de geboorte van een eventueel jong in de urine terug te zien. Echter kan het ook schijndracht zijn. Dus ook in deze analyse is niets met zekerheid te zeggen.

Gedrag en uiterlijk
We analyseren het gedrag van Wu Wen dagelijks om te kijken of er iets veranderd. Denk bijvoorbeeld aan een ander eetpatroon of verminderde activiteit. Ook aan haar uiterlijke kenmerken kan iets veranderen, bijvoorbeeld opzwelling van de tepels. Maar het kan ook net zo goed zijn dat geen van deze signalen zich voordoen!

Draagtijd
De draagtijd van een reuzenpanda ligt gemiddeld tussen de 3 en 5 maanden; de kortste draagtijd is 96 dagen, de langste één jaar. Net als de ijsbeer is de reuzenpanda een diersoort dat over de bijzondere kwaliteit van uitgestelde implantatie beschikt. Hierbij stelt het vrouwtje de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder uit. Daardoor wordt het nog lastiger om een duidelijke indicatie van een draagtijd te geven.

Uitsluitsel
Eigenlijk weten we pas zeker of Wu Wen drachtig is als er een jong wordt geboren want een veranderd hormoonpatroon in de urine kan ook op schijndracht wijzen.. De komende maanden blijven dus spannend.