Het aantal inwoners van Rhenen met een betalingsachterstand bij een of meer overheidsinstanties is in twee jaar tijd gedaald, van 2210 naar 1860. Dit betekent dat vorig jaar een op de negen inwoners van Rhenen een openstaande rekening had bij de overheid, wat minder is dan het landelijk gemiddelde in Nederland.
De Belastingdienst is de grootste schuldeiser onder de overheidsinstanties in Rhenen. Hiervan hebben 1150 particulieren belastingschulden, en 780 lopen achter bij het terugbetalen van toeslagen. Een deel van hen heeft betalingsregelingen getroffen. Er zijn ook mensen met zowel belasting- als toeslagschulden, waardoor de groepen deels overlappen.
Naast de Belastingdienst hebben ook andere instanties in Rhenen rekeningen openstaan. Bijvoorbeeld, 220 inwoners hebben een betalingsachterstand bij het CAK, vaak mensen die langere tijd geen zorgpremie hebben betaald. Daarnaast zijn er 180 mensen met achterstanden bij het CJIB, zoals verkeersboetes. Sommige mensen hebben betalingsachterstanden zowel bij het CJIB als de Belastingdienst.
Opvallend is de stijging van studieschulden in Rhenen, waar negentig mensen een openstaande rekening hebben bij DUO. Daarnaast hebben vijftig mensen een betalingsachterstand bij het UWV en tien bij de Sociale Verzekeringsbank.
Landelijke gezien is het totaal aantal mensen met schulden bij de overheid ook afgenomen, maar er zijn juist meer mensen met betalingsachterstanden bij studieschulden en verkeersboetes. In Rhenen is deze trend zichtbaar bij studieschulden, waar het aantal mensen met een achterstand is gestegen, maar niet bij verkeersboetes.
Directeur Arjan Vliegenthart van Nibud pleit voor radicale oplossingen, zoals het kwijtschelden van hardnekkige schulden. Hij benadrukt de noodzaak om te helpen bij de harde onderlaag die moeite heeft met het terugbetalen van schulden in economisch goede tijden.