Waterschap maakt plannen voor het versterken van de Grebbedijk

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Rhenen – Het waterschap Vallei en Veluwe maakt samen met de omgeving van de Grebbedijk plannen voor het versterken van de dijk. Deze dijk, die ligt tussen Wageningen en de Grebbeberg, beschermt 250.000 inwoners tegen het water van de Nederrijn. Het project Grebbedijk staat met hoge prioriteit op het Hoogwaterbeschermingsprogramma 2017/2022 om versterkt te worden. Uiterlijk in 2024 moet de dijk voldoen aan de geldende veiligheidsnormen.

De Grebbedijk beschermt de Gelderse Vallei, een groot gebied met steden als Veenendaal en Amersfoort. Er wonen veel mensen en de economische waarde van het gebied is hoog. Daarom kreeg de Grebbedijk in 2017 een hogere norm. Om aan die hogere norm te voldoen, moet de dijk verbeterd worden. Het Waterschap Vallei en Veluwe  onderzoekt nu op welke manier dat moet gebeuren.

Bij het onderzoek naar de verbetering van de Grebbedijk wordt ook de herinrichting van het gebied betrokken. Dat wordt samen gedaan met de provincies Gelderland en Utrecht, de gemeente Wageningen, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Er wordt gekeken naar de kansen die het verbeteren van de dijk biedt. Bijvoorbeeld op het gebied van recreatie, natuurontwikkeling en ondernemerschap. Door samen onderzoek te doen naar andere wensen, kunnen ze mogelijk tegelijk gerealiseerd worden. Dit levert minder hinder op en de kosten zijn lager.

Bij het onderzoek zijn belangenorganisaties en inwoners van de gemeente Wageningen betrokken. Een groep ‘dijkdenkers’ denkt regelmatig mee met het projectteam. Inwoners van Wageningen kunnen meepraten op informatieavonden. Een projectteam dat in opdracht van de diverse partners werkt, trekt het proces.

Kijk op www.grebbedijk.com voor foto’s en verhalen.

Bron: Waterschap Vallei en Veluwe