Monument Levenslicht tijdelijk in Rhenen

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in de diverse gemeenten te betrekken bij dit oorlogsverleden, is een nationaal monument tot stand gekomen waarvan de deelnemende holocaustgemeenten elk een deel kunnen plaatsen. Studio Daan Roosegaarde ontwierp het monument Levenslicht. Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens WOII zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, ieders plaatsgenoten of buren waren. In januari wordt het tijdelijk lichtmonument ook geplaatst in Rhenen.

31 januari herdenking Holocaust monument
Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid. Hoewel het monument eerder wordt geplaatst zal op deze avond stil gestaan worden bij de slachtoffers uit Rhenen. De groep 7/8 van de Daltonschool Rhenen speelt een belangrijke rol bij deze herdenking die plaats vindt vanaf 19.00 uur op het Henk Deijsplein. De herdenking wordt begeleid door het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando, dat na afl oop van de korte ceremonie buiten nog een uurtje zal doorspelen in het Stadsmuseum, waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

Struikelstenen
Voorafgaand aan deze avond zullen in Rhenen struikelstenen worden geplaatst op plaatsen waar Joodse mensen hebben gewoond die tijdens WOII via Wageningen zijn weggevoerd en werden omgebracht in verschillende concentratiekampen.

Struikelstenen zijn betonnen steentjes die aan de bovenkant bedekt zijn met een dun laagje messing waarin gegevens van het slachtoffer zijn geprint, zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden en de plaats waar het slachtoffer is omgekomen. De stenen liggen vlak in de straat gelijk met de andere bestrating maar vallen op door hun kleur en lichtweerkaatsing. De voorbijganger moet door de knieën en het hoofd buigen om de tekst te kunnen lezen. Men maakt als het ware op deze manier een buiging voor het slachtoffer.

 

Bron> Gemeente Rhenen