Jong berberaapje nieuwe bewoner Ouwehands Dierenpark

Foto: Ouwehands Dierenpark

Rhenen – Op 2 december is er een jonge berberaap van ongeveer één jaar oud aangekomen in Ouwehands Dierenpark. Het dier went eerst achter de schermen aan zijn nieuwe verblijf. Zeer belangrijk is ook dat hij kennis maakt met zijn eigen soortgenoten. Eerst op afstand, door het gaas in verschillende verblijven, maar uit zijn schrikachtige reactie maakten we op dat hij inderdaad voor het eerst in zijn leven een soortgenoot zag. Het berberaapje krijgt alle tijd. Pas als we zien dat er een band is ontstaan tussen hem en de andere apen wordt hij stap voor stap bij de groep geïntroduceerd.

Normaliter komt een dier altijd uit een ander dierenpark, dieren worden namelijk tussen dierenparken uitgewisseld. Deze berberaap heeft (helaas) een andere achtergrond. Hij is overgekomen uit het Natuurhulpcentrum in België. Begin juni kregen zij een melding dat er een jong aapje (met pamper!) hoog in een boom zat in de buurt van Antwerpen. Bij aankomst was het de hulpdiensten al gelukt om de berberaap te vangen. De medewerkers van het Natuurhulpcentrum hebben het jonge dier meegenomen naar hun opvangcentrum. Op locatie is het dier gecontroleerd en is de pamper verwijderd. Het dier bleek een kale ring rond zijn nek te hebben zitten, waarschijnlijk afkomstig van een halsband. Het lijkt er dus op dat het berberaapje als huisdier gehouden werd en heeft weten te ontsnappen. Het gebeurt helaas nog heel vaak dat mensen jonge, wilde dieren als huisdier houden. Ook deze jonge berberaap is vermoedelijk als heel jong dier (voor de handel) bij zijn moeder in Noord-Afrika weggehaald en in particuliere handen terechtgekomen.

Ouwehands Dierenpark zet zich in voor het behoud van bedreigde diersoorten zoals de berberaap. Middels de Ouwehand Zoo Foundation steunen zij een project in Algerije/Marokko om het leefgebied van de berberaap in het wild te beschermen, goede banden te onderhouden met de lokale bevolking en handel in jonge berberapen tegen te gaan.

Toen de dierentuin gecontacteerd werd met de vraag of zij deze jonge berberaap kond opvangen, was het antwoord dan ook direct ‘ja’! Men wil deze berberaap een mooie toekomst geven als lid van de berberapen groep die hier leeft.

Bron: Ouwehands Dierenpark